Nyd din portvin fra et rigtigt portvinsglas

Hvis du leder efter den perfekte vin til desserten, er det svært at komme uden om portvinen. Med sin smag af blandt andet bær egner denne type vin sig faktisk til en lang række forskellige desserter. Derfor kan du også bruge portvin til alt fra frugttærter til chokolade eller sorbet. Det handler blot om at finde den rette portvin til netop den dessert, som du serverer. Faktisk findes der også endnu flere retter, som portvinen komplementerer på fineste vis. Det drejer sig blandt andet om vildt samt forskellige oste.

Uanset hvilken ret du gerne vil servere portvin til, er det dog vigtigt, at portvinen bliver serveret på rette facon. Det kræver et portvinsglas, og du kan finde nogle af de bedste portvinsglas lige her.

Om de forskellige slags portvinsglas

Når det kommer til portvinsglas, er der stor debat om, hvilket glas, der egentlig egner sig bedst til formålet. Her er det særligt udformningen på glasset, der skaber uenighed blandt portvinskendere.

Nogle portvinsdrikkere foretrækker et åbent glas, når de drikker portvin. Andre foretrækker derimod et glas med en såkaldt omvendt tulipform.

Den omvendte tulipform bliver egentlig mest brugt til rom og whiskey. Men der er dog flere mennesker, der er begyndt at servere portvinen i disse slags glas. Glasset er kendetegnet ved at have en stilk med en bred bund. På midten går vinglasset ind, hvorefter det breder sig i åbningen.

Der er også en slags portvinsglas, der minder mest om et hvidvinsglas i sin opbygning. Her er stilken traditionelt set lidt lavere, og så har glas en fluteform, der leder tankerne hen på et champagneglas.

Der findes også portvinsglas, der er formet som piber. Det giver glassene en helt særlig karakter med en antik udstråling.

Som du kan læse, findes der mange forskellige slags portvinsglas. Det er også derfor, at der er stor debat om, hvilket glas der egentlig egner sig bedst til portvin. Til syvende og sidst må det siges at være op til dig. Det er nemlig de færreste mennesker, der kan smage forskel på, om deres portvin bliver serveret i den ene eller anden type portvinsglas.

Det kendetegner et godt portvinsglas

Selvom der er stor uenighed om, hvilket portvinsglas der er det bedste, er der stadig enighed om nogle kriterier, som glasset skal leve op til.

For det første er portvinsglasset en del mindre end andre slags vinglas. Det skyldes blandt andet, at du drikker en mindre mængde portvin ad gangen.

Derudover har portvinen en intens sødme, som det mindre vinglas er med til at intensivere. Lige sådan intensiverer det lille glas også duften og smagen af portvinen.

Et godt portvinsglas bør også være af klar glas. Det vil sige, at selve bowlen af glasset skal være af klart glas. Det er fordi, at du som portvinsdrikker også ønsker at beundre og nyde portvinens farve samt udstråling. Det kan du ikke på samme måde, hvis der er krystalmønstre eller lignende dekorationer på selve bowlen.

Dyrt eller billigt portvinsglas?

Når du gerne vil købe portvinsglas, vil du opleve, at der findes både dyre og billige modeller. Så længe glassene overholder de kriterier, der er blevet oplistet i det forrige afsnit, er der ikke den store forskel. Ikke medmindre, at du er en decideret Feinschmecker inden for portvine.

Hvis du er en gennemsnitlig portvinsdrikker, der blot gerne vil have glas, der egner sig til portvin, er der som udgangspunkt ingen grund til at hænge sig i glassets pris.

I stedet bør du bruge din energi på at finde glas, der overholder de førnævnte kriterier, og som du naturligvis også selv finder pæne. Det kan være, at du har en tallerkensamling eller lignende, som du gerne vil have, at portvinsglassene passer til.

Hvad er portvin?

Som navnet også afslører, er portvinen en vintype. Det særlige ved denne slags vin er, at den er fremstillet af portugisiske druer, der kommer fra den portugisiske Duoro-region. Portvin er karakteriseret ved at have en høj alkoholprocent samtidig med, at den har et høj koncentration af restsukker. Det er blandt andet restsukkeret, der er med til at give portvinen sin søde smag.

Portvinen har mange år på bagen. Faktisk kan den dokumenteres helt tilbage til år 1905. Her introducerede greve Henry af Bourgogne fransk Pinot Noir vin til den portugisiske befolkning. Det er netop denne vin, der menes at være forgængeren til den slags portvin, der drikkes i dag.

Sådan bliver portvin fremstillet

Når en portvin bliver fremstillet, minder proceduren på mange måder om fremstillingsmetoden af en almindelig vin. Forskellen er dog, at når en portvin opnår en alkoholkoncentration på mellem 6-7%, bliver gæringsprocessen stoppet. På den måde beholder mosten en væsentlig større mængde sukker end det er tilfældet ved almindelig vin. Det er netop dette, der bidrager til portvinens søde smag.

Efter at være blevet produceret, bliver en portvin lagret på fade. Lagringsprocessen tager mellem 2 til 3 år, alt afhængig af hvilken slags portvin, der skal fremstilles.

Portvinens mange anvendelsesmuligheder

En portvin kan anvendes til mange forskellige slags lejligheder. Typisk bliver den dog anvendt som dessertvin eller efter desserten. Det er særligt den ældre generation, der har for vane at bruge portvinen på denne måde.

Du kan også sagtens anvende portvin til at skåle i, når klokken slår 12 nytårsaften. Ligesom den også er en fantastisk vin til at fejre mange andre gode lejligheder med.

Det er blandt andet også derfor, at portvinen oplever en renæssance i disse dage. Den yngre generation har fået øjnene op for portvinens fortræffelige smag og store alsidighed.

Hvis du er særligt begejstret for portvin

Skulle du gå hen og blive forfalden til portvinen, findes der heldigvis steder, hvor du kan dele din entusiasme. Rundt omkring i landet – og i verden – findes der deciderede portvinsklubber.

Her har du mulighed for at møde andre folk, der er ligeså passionerede omkring portvin som du selv. Det er en fantastisk mulighed for at smage en masse forskellige portvin, dele dine erfaringer og høre andres.

Faktisk er portvinsklubberne også en fantastisk mulighed for at blande forskellige generationer. Blandt klubbernes medlemmer finder du både unge og ældre.

Menu
Top